Skip to content
vineri 8 august 2025
ULTIMELE ȘTIRI
25/03/2025Mai mulți șoferi care conduceau sub influența alcoolului, stopați de polițiștii din Orhei 04/08/2025Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 16 – 22 iunie 2025 – Avocatnet 24/11/2023Partidul „Renaștere” condamnă acțiunile autorităților moldovenești, acuzându-le că ar reprima acțiunile fermierilor locali 29/07/2025Igor Dodon, lider PSRM: „Constituția trebuie apărată de manipulările guvernării PAS” 26/06/2025Dorin Recean va efectua o vizită de lucru în raionul Orhei 08/11/2023Cât de important este micul dejun? Expert în nutriție: „Este mai bine să mâncăm dimineața pentru controlul apetitului și al glicemiei” 27/07/2023Alimentele care îți dau energie, însă fără prea multe calorii 26/12/2023Noul guvernator al BNM, Anca Dragu, a fost prezentată astăzi colectivului Băncii Naționale 05/04/2023VIDEO// Accident în centrul orașului Chișinău. O mașină de poliție s-a ciocnit cu o ambulanță, iar circulația în zonă a fost dată peste cap 02/04/2023Avertismentul medicilor: dacă suferi de această boală, nu consuma ridiche 20/05/2025VIDEO// Marian Lupu: “În timpul guvernării PAS, cumătrismul a ajuns la cele mai înalte cote“ 01/08/2024Astăzi începe perioada electorală a alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
REȚETE
REȚETETOATE

Ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci ca să iasă galbeni și pufoși

Redactor GenezaRedactor Geneza22/12/2023 9.6572 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele de sărbătoare la români, indiferent că vorbim despre Paște sau Crăciun. Un cozonac perfect este pufos, aromat, bine crescut și cu umplutură cât trebuie. Ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci ca să iasă galbeni și pufoși? Reușita este garantată dacă folosești acest ingredient.

Ingredientul care face diferența: ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci

Fiecare gospodină are o rețetă de cozonac pe care o urmează de fiecare dată când prepară acest desert. Foarte multe dintre rețete sunt transmise din generație în generație, iar trucurile folosite de bunicile noastre sunt date mai departe chiar de către ele.

Cozonacul perfect trebuie să fie pufos, să se rupă fâșii, să fie rumenit la exterior, iar culoare din interior să fie galbenă. Acest lucru se poate obține datorită unui anumit ingredient. Este vorba despre ouăle de țară, provenite de la găini hrănite cu porumb.

Ouăle din comerț au gălbenușul mai deschis la culoare decât cele de țară, astfel că aluatul pentru cozonac nu va avea acea culoare galbenă dacă folosim ouă cumpărate. Dacă folosim în schimb ouă cu gălbenușul intens colorat, la fel va fi și cozonacul. Pentru a potența culoarea, gălbenușurile se amestecă cu puțină sare. Un alt truc pe care îl poți folosi, dacă nu ai ouă de țară, este să adaugi puțin șofran în făină.

Câtă drojdie se pune pentru ca aluatul să crească frumos

Unul dintre secretele cozonacului ideal este respectarea cantităților și a proporțiilor. Pentru ca aluatul să crească, este nevoie de o cantitate corectă de drojdie. La fiecare kilogram de făină se adaugă 14 g de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspătă. Unele gospodine pun mai multă drojdie, pentru a se asigura că aluatul se va dospi cum trebuie. O cantitate prea mare de drojdie face cozonacul să capete un gust acru.

De asemenea, pentru ca aluatul să se dospească așa cum trebuie, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei și în bucătărie să fie cald. Aluatul trebuie să fie frământat suficient timp și să fie lăsat la dospit cel puțin o oră, înainte de a fi adăugată umplutura și pus în tăvi.

După ce este pus în tăvi, cozonacul se mai lasă la dospit încă 30-40 de minute, înainte de a fi pus la cuptor. Acesta trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade, înainte de a pune cozonacii la copt.

Tags
aluatChișinăugenezaingredienteMoldova
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
POLITICĂ

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, efectuează o vizită de lucru în Abu Dhabi – se va întâlni cu reprezentanții companiei aeriene Air Arabia

04/08/20250
ACTUAL

Creștinii ortodocși îi cinstesc astăzi pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena și pe Sfântul Mucenic Foca

04/08/20250
EXTERNE

Criză politică în Lituania – Premierul corupt de la Vilnius a demisionat

01/08/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
MEDICINA NATURISTĂ

Sinteza Oradea renunță la ridicarea unei noi fabrici cu bani din PNRR, CEO-ul demisionează – Profit.ro

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

UE LAUDA NOUA SIIJ – Ministerul Justitiei prezinta sinteza ultimului Raport privind Statul de Drept, elaborat de Comisia Europeana: „De la instituirea, in martie 2022, a noului sistem de investigare a infractiunilor de coruptie in sistemul judiciar, procurorii dese – Lumea Justitiei

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Ce țări recunosc statul Palestina – sinteză – G4Media.ro

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 30 iunie – 6 iulie 2025 – Avocatnet

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Sinteză a operei lui Gy. Szabó Béla, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca – Curatorial

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Două noi companii, ROCA Industry și Sinteza, vor fi incluse în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră începând cu 1 martie 2025 – Economedia.ro

05/08/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sanduechipa lui ilan soralegeridorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoipolitiaCNASPASasigurare medicalăcondamnat

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE