Skip to content
vineri 8 august 2025
ULTIMELE ȘTIRI
15/11/2023Spații bine amenajate pentru copii și adolescenți. Arina Corșicova promite că va amenaja locuri de joacă și zone pentru dezvoltarea copiilor în Bălți 01/07/2025Din 1 iulie se modifică vârsta de pensionare pentru femei 05/08/2025Examenul național de bacalaureat 2025: Sinteza rezultatelor finale înregistrate în prima sesiune (după soluționarea contestațiilor) – Ministerul Educației și Cercetării 18/11/2024Memorandum semnat la Chișinău – Republica Moldova și Polonia vor coopera în domeniul eficienței energetice 26/04/2023Trucuri pentru a îndepărta ceara de pe haine, podele și mobilier 11/11/2023Ilan Șor către Maia Sandu: Nu sunteți în stare să oferiți cetățenilor Moldovei stabilitate și bunăstare. Nu vă faceți de rușine, și nu complicați viața oamenilor 06/11/2024Dorin Recean anunță că în următoarele zece zile va veni cu propuneri de schimbări în politici și în Guvern 25/05/2023De ce torc pisicile? Iată 4 motive ale acestui comportament 13/04/2023Cel mai simplu mod de a curăța scurgerea de blocaje – trucul funcționează în 10 minute 15/11/2023FOTO A luat sfârșit calvarul sătenilor din comuna Biești: Un drum care le punea în pericol viața a fost reconstruit de echipa lui Ilan Șor 22/07/2023Care sunt cele 18 afecțiuni care îți pot pune în pericol viața când zbori cu avionul 28/05/2024UE respinge cererea de dezvăluire a corespondenței cu Republica Moldova privind sancțiunile împotriva lui Ilan Șor
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
NUTRIȚIE
NUTRIȚIESĂNĂTATE

De ce este periculoasă carnea tocată. La ce să fii atent când o cumperi din magazin

Redactor GenezaRedactor Geneza10/04/2023 4.3263 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Carnea tocată este un ingredient nelipsit din bucătăria românească. Fie că alegem să o preparăm sub forma tradiţionalelor sărmăluţe, a pârjoalelor moldoveneşti delicioase ori a ardeiului umplut numai bun atunci când vrei să-ţi pui burta la cale, carnea tocată este la mare căutare în măcelării.

Carnea tocată la vrac poate fi indigestă 

Atunci când vorbim despre compoziţia cărnii tocate din diferite magazine, primul aspect de care trebuie să ţinem cont este compoziţia acesteia. Ingredientele înscrise pe etichetă ne indică valoarea nutriţională a cărnii. Printre acestea se regăsesc frecvent şorici, zgârciuri, tendoane, organe sau bucăţi de carne grasă.

De asemenea, nu trebuie să trecem cu vederea diverşii aditivi alimentari. Aceștia sunt adăugați în mod intenţionat şi frecvent pentru îmbunătăţirea aspectului culorii şi a mirosului preparatelor, precum şi pentru prelungirea termenului de valabilitate.

Prin urmare, carnea tocată vândută la casolete în supermarket numai carne macră şi proaspătă nu e…

Atenţia trebuie îndreptată şi asupra faptului că diferitele mixuri de carne tocată pot deveni indigeste și periculoase. Asta deoarece au o suprafaţă mare de contact cu aerul înconjurător, astfel încât grăsimile din compoziţie se peroxidează, fiind transformate în grăsimi nocive, rele.

Persoanele cu afecţiuni biliare, pancreatice, hepatice sau gastrice sunt cel mai predispuse la indigestie.

Dacă, totuşi, vrei să prepari un sortiment de mâncare cu carne tocată, cum ar fi sărmăluţele, chiftelele, ardeii umpluţi sau micii, alege mai degrabă să îți îndrepți atenţia asupra măcelăriilor, unde poți alege o bucată de carne mai puţin grasă (pulpă, muşchi, cotlet) pe care vrei să o folosești, existând posibilitatea de a fi tocată pe loc şi evitând astfel contactul îndelungat al acesteia cu oxigenul din aer, precum şi adaosurile complet nenaturale.

Cum recunoști carnea tocată proaspătă?

Simplu! Carnea proaspătă are o culoare roz, un miros de proaspăt, plăcut şi nu trebuie să fie lipicioasă la atingere.

De câte ori pe săptămână e indicat să mâncăm carne tocată?

Daca ne îndreptăm atenţia asupra alimentaţiei sănătoase şi dietetice, nu trebuie neglijat faptul că de obicei mixul de carne tocată este alcătuit din carne roşie (porc sau vită /amestec de porc şi vită, în funcţie de proporţia dorită).

„Pentru persoanele active, sănătoase, care nu suferă de diferite afecţiuni, carnea roşie slabă poate fi consumată de 2 ori pe săptămână (o porţie=dimensiunea pachetului de cărţi de joc), în caz contrar aportul acesteia fiind destul de limitat”, spune Flavia Manole, nutriţionist-dietetician.

Alternative sănătoase la carnea tocată tradiţională

Pe lângă nutrienţii importanţi care se regăsesc în carnea roşie (vitamine, minerale, proteine), aceasta poate reprezenta o sursă importantă de colesterol şi grăsime.

Dar nu îți face probleme dacă ești la dietă sau suferi de o anumită afecţiune care nu îți permite consumul de carne roşie.

„Există variante mai sănătoase, cum ar fi de exemplu carnea de curcan sau de pasăre. Aceasta poate fi tocată şi preparată într-un mod sănătos, fără a te priva de plăcerea savurării unui anumit aliment preferat”, adaugă nutriționistul.

Renunţă la prăjire şi alege varianta la cuptor

Tehnicile culinare de preparare folosite în mod frecvent fac parte, de asemenea, dintr-un stil alimentar sănătos. Nu apela imediat la prăjire, chiar dacă este o metodă convenabilă, rapidă şi utilizată destul de frecvent de către gospodine la pregătirea chifteluţelor de exemplu.

O variantă mult mai sănătoasă sunt chiftelele pregătite la cuptor, pe o foaie de copt.

De asemenea, dacă alegi varianta ardeiului umplut, pentru a evita asocierea amidonoaselor (orezul) cu carnea, fiind o combinaţie indigestă, se poate opta pentru înlocuirea orezului cu legume (ciuperci de exemplu).

Cât despre felul cărnii dorite, respectiv albă sau roşie, tu ești cel care își cunoaşte cel mai bine starea de sănătate şi cum alegi să o menţii.

Ce spui de dovleceii umpluţi cu carne la cuptor? Şi pe aceştia îi poți prepara dietetic, respectând indicaţiile menţionate anterior.

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
LIFESTYLE

Beneficiile sparanghelulului pentru sănătate. Rețete savuroase, simple și ușor de pregătit

21/05/20250
ACTUAL

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare

13/05/20250
ACTUAL

”Mișcați-vă pentru o viață lungă și sănătoasă” – este apelul de Ziua mondială a mișcării pentru sănătate

08/05/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
POLITICĂ

Republica Moldova se va alinia politicilor UE privind primirea solicitanților de azil

08/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Sinteza Oradea renunță la ridicarea unei noi fabrici cu bani din PNRR, CEO-ul demisionează – Profit.ro

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

UE LAUDA NOUA SIIJ – Ministerul Justitiei prezinta sinteza ultimului Raport privind Statul de Drept, elaborat de Comisia Europeana: „De la instituirea, in martie 2022, a noului sistem de investigare a infractiunilor de coruptie in sistemul judiciar, procurorii dese – Lumea Justitiei

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Ce țări recunosc statul Palestina – sinteză – G4Media.ro

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 30 iunie – 6 iulie 2025 – Avocatnet

05/08/20250
MEDICINA NATURISTĂ

Sinteză a operei lui Gy. Szabó Béla, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca – Curatorial

05/08/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sanduechipa lui ilan soralegeridorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoipolitiaCNASPASasigurare medicalăcondamnat

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE