Skip to content
duminică 28 septembrie 2025
ULTIMELE ȘTIRI
27/12/2023Fobia de înălțime (acrofobie) – de ce apare și cum se tratează 21/12/2023De ce sclipesc stelele pe cer, de fapt. Explicația științifică a fenomenului 28/11/2023Discuții constructive cu Șeful SEAE Peter Wagner 28/07/2023Sângele – Fluidul vital ce hrănește și oxigenează ce­lu­le­le și țesuturile corpului nostru. Soluții naturale pentru o protecție optimă 02/11/2023În Chioselia Rusă, echipa Bașcanului Găgăuziei, cu sprijinul lui Ilan Șor, a finalizat un proiect de infrastructură de amploare: una dintre străzile centrale a fost asfaltată 21/09/2023Vot final: Mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Credite pentru conservarea energiei” vor fi scutite de TVA și taxe vamale 08/12/2023Natalia Parasca demască ipocrizia guvernului PAS: “Prioritățile discutate în parlament nu răspund nevoilor urgente ale populației” 29/08/2025Astăzi începe campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 05/08/2025Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025 – Avocatnet 16/02/2024Doi pasageri, depistați în PTF Costești cu acte falsificate  31/03/2023Ceapa verde, beneficii uimitoare pentru sănătate. 4 leacuri cu ceapă verde 14/08/2025Întrevedere de rămas bun cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Jānis Mažeiks își încheie mandatul
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
NUTRIȚIE
NUTRIȚIESĂNĂTATE

De ce este periculoasă carnea tocată. La ce să fii atent când o cumperi din magazin

Redactor GenezaRedactor Geneza10/04/2023 4.3263 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Carnea tocată este un ingredient nelipsit din bucătăria românească. Fie că alegem să o preparăm sub forma tradiţionalelor sărmăluţe, a pârjoalelor moldoveneşti delicioase ori a ardeiului umplut numai bun atunci când vrei să-ţi pui burta la cale, carnea tocată este la mare căutare în măcelării.

Carnea tocată la vrac poate fi indigestă 

Atunci când vorbim despre compoziţia cărnii tocate din diferite magazine, primul aspect de care trebuie să ţinem cont este compoziţia acesteia. Ingredientele înscrise pe etichetă ne indică valoarea nutriţională a cărnii. Printre acestea se regăsesc frecvent şorici, zgârciuri, tendoane, organe sau bucăţi de carne grasă.

De asemenea, nu trebuie să trecem cu vederea diverşii aditivi alimentari. Aceștia sunt adăugați în mod intenţionat şi frecvent pentru îmbunătăţirea aspectului culorii şi a mirosului preparatelor, precum şi pentru prelungirea termenului de valabilitate.

Prin urmare, carnea tocată vândută la casolete în supermarket numai carne macră şi proaspătă nu e…

Atenţia trebuie îndreptată şi asupra faptului că diferitele mixuri de carne tocată pot deveni indigeste și periculoase. Asta deoarece au o suprafaţă mare de contact cu aerul înconjurător, astfel încât grăsimile din compoziţie se peroxidează, fiind transformate în grăsimi nocive, rele.

Persoanele cu afecţiuni biliare, pancreatice, hepatice sau gastrice sunt cel mai predispuse la indigestie.

Dacă, totuşi, vrei să prepari un sortiment de mâncare cu carne tocată, cum ar fi sărmăluţele, chiftelele, ardeii umpluţi sau micii, alege mai degrabă să îți îndrepți atenţia asupra măcelăriilor, unde poți alege o bucată de carne mai puţin grasă (pulpă, muşchi, cotlet) pe care vrei să o folosești, existând posibilitatea de a fi tocată pe loc şi evitând astfel contactul îndelungat al acesteia cu oxigenul din aer, precum şi adaosurile complet nenaturale.

Cum recunoști carnea tocată proaspătă?

Simplu! Carnea proaspătă are o culoare roz, un miros de proaspăt, plăcut şi nu trebuie să fie lipicioasă la atingere.

De câte ori pe săptămână e indicat să mâncăm carne tocată?

Daca ne îndreptăm atenţia asupra alimentaţiei sănătoase şi dietetice, nu trebuie neglijat faptul că de obicei mixul de carne tocată este alcătuit din carne roşie (porc sau vită /amestec de porc şi vită, în funcţie de proporţia dorită).

„Pentru persoanele active, sănătoase, care nu suferă de diferite afecţiuni, carnea roşie slabă poate fi consumată de 2 ori pe săptămână (o porţie=dimensiunea pachetului de cărţi de joc), în caz contrar aportul acesteia fiind destul de limitat”, spune Flavia Manole, nutriţionist-dietetician.

Alternative sănătoase la carnea tocată tradiţională

Pe lângă nutrienţii importanţi care se regăsesc în carnea roşie (vitamine, minerale, proteine), aceasta poate reprezenta o sursă importantă de colesterol şi grăsime.

Dar nu îți face probleme dacă ești la dietă sau suferi de o anumită afecţiune care nu îți permite consumul de carne roşie.

„Există variante mai sănătoase, cum ar fi de exemplu carnea de curcan sau de pasăre. Aceasta poate fi tocată şi preparată într-un mod sănătos, fără a te priva de plăcerea savurării unui anumit aliment preferat”, adaugă nutriționistul.

Renunţă la prăjire şi alege varianta la cuptor

Tehnicile culinare de preparare folosite în mod frecvent fac parte, de asemenea, dintr-un stil alimentar sănătos. Nu apela imediat la prăjire, chiar dacă este o metodă convenabilă, rapidă şi utilizată destul de frecvent de către gospodine la pregătirea chifteluţelor de exemplu.

O variantă mult mai sănătoasă sunt chiftelele pregătite la cuptor, pe o foaie de copt.

De asemenea, dacă alegi varianta ardeiului umplut, pentru a evita asocierea amidonoaselor (orezul) cu carnea, fiind o combinaţie indigestă, se poate opta pentru înlocuirea orezului cu legume (ciuperci de exemplu).

Cât despre felul cărnii dorite, respectiv albă sau roşie, tu ești cel care își cunoaşte cel mai bine starea de sănătate şi cum alegi să o menţii.

Ce spui de dovleceii umpluţi cu carne la cuptor? Şi pe aceştia îi poți prepara dietetic, respectând indicaţiile menţionate anterior.

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
LIFESTYLE

Beneficiile sparanghelulului pentru sănătate. Rețete savuroase, simple și ușor de pregătit

21/05/20250
ACTUAL

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare

13/05/20250
ACTUAL

”Mișcați-vă pentru o viață lungă și sănătoasă” – este apelul de Ziua mondială a mișcării pentru sănătate

08/05/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
POLITICĂ

Igor Grosu: „Vor fi lansate capturi de ecran false, fabricate de propaganda rusă împreună cu rețeaua Șor”

18/09/20250
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
OPINIE

OPINII// Fadei Nagacevschi: „Moldova nu poate merge înainte prin frică și teroare”

17/09/20250
POLITICĂ

Adela Raileanu, deputat PSRM: „Poate le spunem pe 28 septembrie – scuzați, trântorilor, dar ați greșit țara?”

09/09/20250
POLITICĂ

VIDEO// Ion Ceban, sancționat de CEC pentru vizita în Italia. Edilul acuză presiuni politice din partea PAS

09/09/20250
ACTUAL

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avertizează asupra tentativelor de fraudă în numele instituției

05/09/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sandualegeriechipa lui ilan sordorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoiPASigor grosupolitiaCNASasigurare medicală

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE