Sportivii au corpuri parcă desprinse din reviste, iar uneori pare că oricât de mult timp ai petrece în sala de fitness, oricât de mult ai antrena bicepșii și tricepșii ridicând greutăți, oricum nu poți obține un astfel de corp.
Secretul s-ar ascunde oare în practicarea unui sport de performanță? Sau poate sportivii mănâncă ceva special și dacă le-am afla dieta, atunci și corpurile noastre ar arăta la fel de frumos?
Potrivit ei, cantitățile de energie necesare sportivilor sunt mult mai mari decât cele ale oamenilor care nu practică sportul. Acesta este motivul pentru care există diferențe majore în ceea ce privește regimurile lor alimentare. Dar, înainte de a da exemple specifice, merită de menționat care sunt asemănările dintre acestea.
Recomandările generale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată se aplică absolut tuturor, atât sportivilor, cât și oamenilor care nu au un stil de viață foarte activ. Toți trebuie să mănânce o cantitate suficientă de fructe și legume în fiecare zi, să nu uite de cereale, care sunt principala sursă de energie, și de alimentele bogate în proteine. De asemenea, din alimentație nu trebuie să lipsească produsele lactate și grăsimile vegetale și, cel mai important, o cantitate suficientă de lichide. Specialiștii mai afirmă că dieta noastră trebuie să fie cât mai variată.
În ceea ce privește sportivii, stilul lor de viață implică un consum ridicat de energie și, respectiv, ei au nevoie de un aport nutritiv mai mare. În timp ce persoanele care au un stil de viață sedentar au nevoie de mai puțină energie. De exemplu, necesarul mediu zilnic de energie al unei persoane sănătoase este de aproximativ 2000 kcal, iar la sportivi poate ajunge la 3000-5000 kcal. Astfel, cantitatea zilnică de mâncare consumată și conținutul caloric al alimentelor la sportivi va fi mai mare.
Efortul fizic ridicat determină și o nevoie mare de proteine, un element de construcție care ajută la restabilirea mușchilor. Cantitatea medie de aport proteic pentru o persoană obișnuită este de 0,8-1 gram per kilogram de greutate corporală. Sportivii însă, în funcție de tipul de sport pe care îl practică, pot avea nevoie de la 1,2 până la 2,5 grame per kilogram de greutate corporală.
De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată carbohidraților, care sunt principala sursă de energie și, prin urmare, trebuie să se regăsească în abundență în alimentația sportivilor. În cazul persoanelor obișnuite, procentul necesar de carbohidrați este de 50-55% din mâncarea consumată, în timp ce în dieta sportivilor – de 55-70%. Cantitatea variază în funcție de tipul de sport practicat.
Sportivii transpiră abundent în timpul antrenamentelor, respectiv crește cantitatea necesară de lichide și electroliți. Prin urmare, ei trebuie să bea mai multă apă ca să mențină echilibrul hidric al organismului. De asemenea, este important ca sportivii să aibă grijă ca din dieta lor să nu lipsească alimente care conțin potasiu, sodiu, calciu, magneziu și clor. De exemplu, bananele și cartofii sunt bogate în potasiu. Produsele lactate sunt o sursă excelentă de calciu. Semințele, nucile și legumele sunt o sursă indispensabilă de magneziu.
O altă diferență fundamentală în dieta sportivilor este regimul lor. Strategia de alimentație este legată de programele lor de antrenamente. Acest lucru este important pentru ca sportivii să aibă întotdeauna suficientă forță și energie pentru a-și îndeplini obiectivele și pentru a se recupera după exercițiile fizice istovitoare.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.