Skip to content
duminică 28 septembrie 2025
ULTIMELE ȘTIRI
06/09/2024Accident grav în raionul Taraclia – două persoane au decedat, iar altele trei au suferit traumatisme 05/11/2024Hotărârea Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului a fost publicată în Monitorul Oficial 08/10/2024VIDEO// Pavel Grigorciuc: Renato Usatîi, în pragul urmăririi internaționale 19/11/2024A treia decadă din noiembrie începe cu vreme variabilă, cu ger, ploi şi lapoviţă 21/07/2023Ce spune culoarea unghiilor despre o femeie. Legătura dintre manichiură și caracter 15/01/2024Precizările SFS privind prețul maxim de vânzare cu amănuntul a țigaretelor și țigărilor de foi 15/10/2024Copiii din raioanele Cantemir și Leova vor beneficia de consultații stomatologice gratuite 16/04/2024ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii 09/01/2024Aeroportul Chișinău a revenit la programul obișnuit de lucru. Cursele aeriene au fost reluate 07/04/2023Cum să ai grijă de corpul tău în timpul menstruației. Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări 15/10/2024Concursul pentru selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor a fost prelungit 16/06/202530 iunie 2025 – termen limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare și impozitului funciar
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
LIFESTYLE
LIFESTYLESĂNĂTATETOATE

Fructele arbustului de cătină – o mulțime de beneficii pentru sănătate

Redactor GenezaRedactor Geneza08/05/2025 5.6528 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Fructele arbustului de cătină au o mulțime de beneficii pentru sănătate, printre care: tratarea problemelor gastrointestinale, vindecarea infecțiilor, îmbunătățirea vederii, fortificarea sistemului imunitar și tratarea răcelilor.

Fructele acestui arbust pot fi consumate și în stare crudă, însă sunt folosite mai ales pentru a prepara ceai de cătină, suc, smoothie, gem sau diverse deserturi. În cele ce urmează, îți propunem o serie de rețete cu cătină pe care le poți încerca pentru a beneficia de proprietățile nutritive și vindecătoare ale acestor fructe.

Ceai de cătină

Ai nevoie de: 12 fructe de cătină, 1 linguriță de îndulcitor la alegere, apă fierbinte

Pune cele 12 fructe de cătină, bine spălate în prealabil, într-o cană. Adaugă îndulcitorul, apoi folosește lingurița pentru a sparge fructele de cătină. Acoperă fructele cu o cană de apă fierbinte, pune un capac peste cană și lasă ceaiul să se răcească de tot. La final, poți strecura ceaiul de cătină înainte de a-l consuma, însă recomandat este să nu îl strecori și să consumi și fructele de cătină și semințele acestora astfel încât să te bucuri de toate proprietățile lor.

Oțet cu cătină și rozmarin

Acest oțet poate fi folosit în salate, iar pentru a-l prepara ai nevoie de: 2 căni de fructe de cătină, câteva crenguțe de rozmarin, o sticlă de oțet de mere de proveniență organică

Spală fructele de cătină și lasă-le să se usuce complet peste noapte, așezate pe șervețele. A doua zi, pune fructele de cătină și crenguțele de rozmarin într-un recipient care se închide ermetic. Încălzește apoi într-o oală oțetul, ia-l de pe foc înainte de a da în fiert și lasă-l să se răcească. Când este încă puțin cald, pune oțetul în recipientul în care sunt fructele de cătină și închide-l ermetic. Depozitează recipientul într-un loc răcoros, la întuneric, preț de 3‑4 săptămâni. Strecoară apoi oțetul și folosește-l după bunul plac.

Sirop de cătină

Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru a prepara sirop de cătină: 500 g de fructe de cătină, 200 g de zahăr

Fierbe la foc mic fructele de cătină într-o cratiță, apoi strecoară-le bine. Amestecă zeama obținută de la fructele de cătină cu 200 de grame de zahăr și fierbe amestecul la foc mic în jur de 10 minute, amestecând ocazional pentru a te asigura că nu se lipește siropul de cratiță. Lasă apoi siropul la răcit și ulterior depozitează-l în frigider.

Înghețată de cătină

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 700 g de cătină, 300 g zahăr brun, 3 linguri de suc de portocale, 1 cană de smântână, 1 linguriță de esență de vanilie

Amestecă fructele de cătină cu zahărul și cu sucul de portocale și fierbe-le într-o tigaie, la foc mic, amestecând ocazional. Folosește o spatulă pentru a pisa fructele pe măsură ce se înmoaie de la fiert. După ce începe să clocotească acest amestec, lasă focul mic și mai fierbe încă 5 minute. Ia tigaia de pe foc, lasă să se răcească și apoi folosește blenderul pentru a transforma totul într-un piure.

Strecoară apoi piureul pentru a îndepărta semințele. Folosește iar blenderul pentru a amesteca piureul de cătină cu smântână și cu esență de vanilie. Pune amestecul obținut în congelator și vei obține în câteva ore o înghețată gustoasă și sănătoasă.

Cum faci ulei de cătină?

Uleiul de cătină se poate face acasă, deși procesul necesită timp și atenție. Ai nevoie de aproximativ 1-2 kilograme de fructe de cătină (sau mai mult, în funcție de cantitatea de ulei dorită) și de ulei de măsline extravirgin, ulei de floarea-soarelui sau ulei de cocos, ca bază. Cantitatea necesară variază în funcție de cantitatea de fructe folosită, dar în general ai nevoie de câteva sute de mililitri.

Spală bine fructele de cătină pentru a îndepărta murdăria și impuritățile și lasă-le să se usuce complet pe un prosop curat. Pune fructele de cătină într-un blender sau robot de bucătărie și zdrobește-le pentru a obține o pastă. Nu trebuie să fie foarte fină, doar suficient pentru a sparge coaja fructelor și a elibera sucul. 

Pune pasta de cătină într-un borcan de sticlă curat. Adaugă uleiul de bază peste pasta de cătină, asigurându-te că uleiul acoperă complet fructele. Raportul poate varia, dar o proporție comună este de 1 parte cătină la 2-3 părți ulei. Amestecă bine și închide borcanul cu capacul.

Plasează borcanul într-un loc cald și însorit, cum ar fi pe un pervaz, timp de 2-4 săptămâni. Agită borcanul zilnic pentru a ajuta la eliberarea nutrienților din fructe în ulei. Dacă nu ai acces la soare, poți lăsa borcanul într-un loc cald și întunecat, dar procesul poate dura mai mult.

După perioada de macerare, strecoară uleiul printr-o sită fină sau tifon, presând bine pentru a extrage cât mai mult ulei posibil. Lichidul rezultat este uleiul de cătină. Lasă-l să se așeze câteva ore pentru ca orice reziduu să se depună la fund, apoi transferă uleiul strecurat într-un recipient de sticlă curat și închis ermetic. Păstrează acest ulei de cătină într-un loc răcoros și întunecat, pentru a preveni oxidarea – poate rezista câteva luni dacă este depozitat corespunzător.

Uleiul de cătină făcut acasă poate să nu fie la fel de concentrat ca cel obținut prin metode industriale, dar va conține totuși o mare parte din beneficiile fructelor de cătină. Fiind un proces manual, rezultatul poate varia în funcție de calitatea fructelor și a uleiului folosit.

Ce proprietăți și beneficii are cătina?

Cătina, cunoscută și sub numele de „ginsengul românesc”, are multe potențiale beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:

Este bogată în vitamine și antioxidanți

Cătina este o sursă excelentă de vitamina C, conținând de până la 12 ori mai multă vitamina C decât portocalele. De asemenea, este bogată în vitaminele A, E, K și în complexul de vitamine B. Antioxidanții ajută la combaterea stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar.

Susține buna funcționare a sistemului imunitar

Datorită conținutului ridicat de vitamina C și antioxidanți, cătina ajută la creșterea rezistenței organismului la infecții și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Are efect antiinflamator și cicatrizant

Cătina are proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la calmarea durerilor și a inflamațiilor. De asemenea, este folosită pentru a accelera vindecarea rănilor și arsurilor datorită efectului cicatrizant al uleiului de cătină.

Îmbunătățește sănătatea pielii

În produsele cosmetice se folosește uneori ulei de cătină pentru a hidrata și a repara pielea. Este benefic în tratarea afecțiunilor precum eczema, psoriazisul și acneea datorită proprietăților sale regenerative și antiinflamatoare.

Oferă protecție cardiovasculară

Cătina poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la protejarea inimii datorită conținutului de acizi grași esențiali, în special Omega-3, Omega-6 și Omega-9, care contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge.

Susține digestia

Cătina poate ajuta la îmbunătățirea funcției digestive, contribuind la tratarea constipației și a altor tulburări digestive datorită conținutului său de fibre și a efectului său de protecție a mucoasei gastrice.

Sprijină sănătatea ochilor

Vitamina A din cătină este esențială pentru menținerea sănătății ochilor și pentru prevenirea unor afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară.

Contribuie la starea generală de sănătate

Consumul regulat de cătină poate crește nivelul de energie, combate oboseala și îmbunătățește starea generală de bine datorită efectului său tonic asupra organismului.

Ce contraindicații are cătina?

Cătina este în general sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumată crudă, sub formă de ceai de cătină sau alte remedii, în cantități moderate. Totuși, persoanele cu afecțiuni medicale preexistente sau care iau medicamente ar trebui să consulte un medic înainte de a adăuga cătina în regimul lor alimentar. 

Persoanele care sunt alergice la plante din familia Elaeagnaceae ar putea avea reacții alergice la cătină. Simptomele pot include erupții cutanate, mâncărimi, sau chiar dificultăți respiratorii. De asemenea, cătina are un efect laxativ, deci persoanele care suferă de diaree sau sindrom de colon iritabil ar trebui să fie atente la consumul acestor fructe, deoarece le poate agrava simptomele. 

Cătina poate reduce tensiunea arterială, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele care deja suferă de hipotensiune. Consumul excesiv poate provoca amețeli sau chiar leșin. Administrarea de remedii cu cătină poate interacționa cu anumite medicamente, în special cu cele anticoagulante (care subțiază sângele) precum warfarina, ceea ce crește riscul de sângerare. În plus, poate interacționa cu medicamentele pentru tensiune arterială sau pentru probleme digestive, modificând efectul acestora.

Persoanele cu afecțiuni hepatice sau renale ar trebui să fie prudente în consumul de cătină, deoarece aceasta poate suprasolicita ficatul sau rinichii în cazurile severe. Deși cătina are un indice glicemic scăzut, cantitatea mare de vitamina C poate influența nivelurile de zahăr din sânge. Diabeticilor li se recomandă să consulte medicul înainte de a include cătina în dieta lor, mai ales dacă iau medicamente pentru controlul glicemiei. Nu există suficiente studii care să confirme siguranța consumului de cătină în timpul sarcinii și alăptării.

Deși este adesea considerată sigură, se recomandă precauție și consultarea unui medic înainte de consum. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

Tags
catinaChișinăugenezaMoldovasănătate
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
POLITICĂ

Igor Grosu: „Vor fi lansate capturi de ecran false, fabricate de propaganda rusă împreună cu rețeaua Șor”

18/09/20250
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
OPINIE

OPINII// Fadei Nagacevschi: „Moldova nu poate merge înainte prin frică și teroare”

17/09/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
POLITICĂ

Igor Grosu: „Vor fi lansate capturi de ecran false, fabricate de propaganda rusă împreună cu rețeaua Șor”

18/09/20250
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
OPINIE

OPINII// Fadei Nagacevschi: „Moldova nu poate merge înainte prin frică și teroare”

17/09/20250
POLITICĂ

Adela Raileanu, deputat PSRM: „Poate le spunem pe 28 septembrie – scuzați, trântorilor, dar ați greșit țara?”

09/09/20250
POLITICĂ

VIDEO// Ion Ceban, sancționat de CEC pentru vizita în Italia. Edilul acuză presiuni politice din partea PAS

09/09/20250
ACTUAL

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avertizează asupra tentativelor de fraudă în numele instituției

05/09/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sandualegeriechipa lui ilan sordorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoiPASigor grosupolitiaCNASasigurare medicală

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE