Skip to content
vineri 26 septembrie 2025
ULTIMELE ȘTIRI
15/11/2023Stil de viață – măsuri pentru a fi mai sănătos și a amâna îmbătrânirea 09/10/2024Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău a fost modernizat cu sprijinul Băncii Mondiale. Instituția dispune de echipamente digitale unice în R. Moldova 27/12/2023Circa 17 mii de persoane au solicitat ambulanța, săptămâna trecută. Din numărul total – 69 sunt victime ale accidentelor rutiere 31/05/2023Influența papilelor gustative asupra obezității -tot ce trebuie să știi dacă vrei să slăbești 05/03/2025CNAS a executat finanțarea pensiilor și alocațiilor sociale a beneficiarilor care dețin carduri bancare 01/04/2025Începând cu 1 aprilie, Serviciul suport clienți al ASP nu va mai furniza servicii consultative în domeniul cadastral 11/10/2023Victoria Șapa face primele declarații în calitate de candidat la funcția de primar al mun. Bălți din partea partidului „Șansă” 26/12/2023Noul guvernator al BNM, Anca Dragu, a fost prezentată astăzi colectivului Băncii Naționale 04/01/2024Crema pentru unghii și cuticule, pe bază de lavandă 17/02/2025Mihai Popșoi a avut întrevederi cu omologii din Irlanda, Danemarca și Azerbaidjan la Conferința de Securitate de la München 27/04/2023Trucuri și recomandări pentru un zâmbet perfect. Cum să vă albiți dinții în mod natural 17/07/2025Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului s-a autosesizat în cazul de violență între minori apărut în mediul online
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
NUTRIȚIE
NUTRIȚIESĂNĂTATE

Poți să mănânci de toate și în același timp să mănânci corect? Trucurile nutriționistului Lygia Alexandrescu

Redactor GenezaRedactor Geneza17/04/2023 9.5566 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Sărbătorile de Paști aduc și mese copioase, porții mai mari decât de obicei, pe care nu este foarte politicos să le refuzi, mai ales dacă te afli în vizită, iar în doar câteva zile, există riscul de a acumula între 1 și 3 kilograme în plus. Mesele de sărbători sunt de regulă mai bogate decât cele din zilele obișnuite, iar una dintre cele mai mari tentații este ca întreaga familie să se așeze pentru câteva ore în fața unei mese pline cu bunătăți, timp în care se mănâncă o mulțime de preparate și alimente amestecate. Se poate mânca din toate și în același timp corect? Încercăm să aflăm răspunsul împreună cu Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Sfaturile nutriționistului pentru masa de Paști: Cel puțin o oră de pauză între felurile de mâncare, multe verdețuri și multă apă

Sărbătorile de Paști sunt o perioadă specială atât prin încărcătura emoțională, cât prin cea culinară, spune Lygia Alexandrescu. Este o perioadă în care se mănâncă foarte consistent, iar bucătăria românească oferă o mare varietate de preparate tradiționale, care se regăsesc în aceeași zi pe aceeași masă.

„Și aici trebuie să avem un pic de grijă, pentru că bucuria acestor zile la noi, românii, este mare și asta înseamnă mese multe, copioase, porții mari, care nu se refuză, deci există riscul unui câștig ponderal de 1 până la 3 kilograme în aceste zile de Paști. Și atunci, trebuie să avem grijă la felul în care consumăm alimentele, cum le combinăm, chiar dacă le gustăm pe toate”, este sfatul nutriționistului Lygia Alexandrescu.

Preparatele tradiționale românești de Paști sunt foarte diverse din punctul de vedere al compoziției și sunt bazate mult pe proteine animale. În plus, avem și mult ou prezent în aceste alimente tradiționale, spune Lygia Alexandrescu.

„Avem carne, drob, borș de carne, friptură și bineînțeles multe glucide gustoase, adică avem cozonac, pască și mai ales alcool, care este, la fel, o glucidă. Dacă vorbim despre managementul mesei tradiționale de Paști, atunci, mai ales dacă s-a ținut post, pentru a nu ne trezi cu starea de sănătate alterată – iar lucrurile se pot întâmpla și în timp, adică o criză digestivă poate apărea și mai târziu, nu neapărat în ziua de Paști – trebuie să controlăm foarte bine ce mâncăm și mai ales în ce combinații. Adică este foarte important să eșalonăm meniul de Paști pe care ni l-am propus, fie ca gazde, fie ca musafiri”, subliniază nutriționistul.

Primul sfat al Lygiei Alexandrescu este să păstrăm o pauză de cel puțin o oră între felurile de mâncare: „În felul acesta, riscul indigestiei este mult diminuat.”

În plus, salata verde, spanacul, castravetele, ridichiile, rucola sunt verdețuri care ar trebui să însoțească mesele bogate în carne și ouă din aceste zile, spune nutriționistul.

Foarte importantă este și mărimea porției de alimente consumate, „adică urmărim calitatea, aromele alimentelor pe care le consumăm și nu obținerea unui stomac plin. Este bine să evităm alimentele grase, prăjite, sosurile grele, chiar și în salate. De multe ori în salate se adaugă sosuri foarte bogate în calorii și mai ales în grăsimi saturate. Toate acestea favorizează, bineînțeles, indigestie”.

De evitat sunt și sucurile de fructe, condimentele în exces și alimentele foarte acide.

Dacă vorbim despre o digestie bună, vorbim despre hidratare: „Între feluri este foarte important încercăm să bem apă în cantități mici – nu ingerăm o jumătate de litru de apă între felurile mese de Paști, ci în cantități mici, pentru ca întregul organism să se hidrateze și funcțiile renale să nu fie forțate. A bea apă multă dintr-odată înseamnă să eliminăm, să avem diureză rapidă și asta înseamnă să obosim rinichii, fără ca organismul să rămână hidratat. Așadar, consumăm apă pe tot parcursul mesei, în cantități mici, între feluri și în felul ăsta menținem sistemul digestiv activ și evităm deshidratarea. Știm bine că deshidratarea încetinește metabolismul.”

Mic dejun de Paști: ou sau drob, nu ou și drob

Tocmai pentru că avem multe variante de alimente tradiționale pe care le mâncăm o dată pe an, este important să eșalonăm aceste alimente, în așa fel încât să le consumăm la mese diferite, nu la aceeași masă.

Putem începe dimineața de Paști cu un mic dejun cu legume – roșii, ridichi, ceapă verde – puțină pâine integrală, care conține multe fibre, și ou.

O altă variantă este drobul, dar este bine ca el să fie consumat separat de ouă. Așadar, la micul dejun consumăm fie ouă, fie drob, nu împreună, mai ales în cazul în care anterior s-a ținut post.

Pe de altă parte, tot ce înseamnă aperitiv – indiferent că vorbim despre ou sau despre drob – trebuie consumat dimineața, în așa fel încât să nu încărcăm prânzul cu prea multe feluri de alimente.

Drogul poate fi de pasăre sau de miel.

La micul dejun putem să bem, pe lângă cafea, și un ceai care să ajute digestia – ceai de salcâm, la ceai de sunătoare, de gălbenele, toate fiind ceaiuri care stimulează digestia foarte bine.

Pască și cozonac doar în pauza dintre mese

Vedetele sărbătorii de Paști, ca desert, sunt pasca și cozonacul.

Ideal este ca desertul să fie consumat între mese, la 2 ore după micul dejun, și să nu depășească 150 – 200 de grame.

De asemenea, ideal este ca pasca și cozonacul să fie preparate în casă, pentru a avea control asupra ingredientelor. Dacă nu este posibil să fie făcute în casă, putem consuma și cozonac și pască artizanale, frământate și fără adaosuri care să le încarce structura deja hipercalorică.

Ciorba, recomandarea nutriționistului la prânzul de Paști

Prânzul de Paști, când mergem în vizită sau când avem musafiri, poate începe fie cu o ciorbă de miel, fie de pasăre: „O ciorbă de carne se poate consuma la felul unu pentru că hidratează foarte bine și, bineînțeles, dă și sațietate. În felul acesta reușim să mâncăm mai puțin la felul următor”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Felul doi este, de obicei, friptură sau stufat – legumele verzi, gătite sau proaspete, ne ajută să contorizăm mai bine caloriile.

„Sigur că sunt gospodării în care se fac sarmale și de Paști, însă chiar dacă se întâmplă acest lucru, este bine să încercăm să rămână pentru a doua zi de Paști, pentru a nu încărca foarte mult masa din prima zi. Sigur că sarmalele sunt apanajul Crăciunului – cum se mai spune, Crăciunul, sătulul, Paștele, fudului. De Paști mâncăm ceva mai ușor, dar unele persoane preferă să aibă sarmale și pe masa de Paști.”

De asemenea, între mese este recomandat să se consume cafea, deparece are funcție colagogă și stimulează bila prin antioxidanții pe care îi conține și gustul amar pe care îl are. Așadar, o cafea neîndulcită este ideală între mese.

Iar dacă vrem să consumăm și desert, păstrăm regula de la micul dejun: cel mai bine este să așteptăm o oră și jumătate – două ore după ultimul fel consumat pentru a ne răsfăța și cu pască și cozonac.

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
LIFESTYLE

Beneficiile sparanghelulului pentru sănătate. Rețete savuroase, simple și ușor de pregătit

21/05/20250
ACTUAL

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare

13/05/20250
ACTUAL

”Mișcați-vă pentru o viață lungă și sănătoasă” – este apelul de Ziua mondială a mișcării pentru sănătate

08/05/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
POLITICĂ

Igor Grosu: „Vor fi lansate capturi de ecran false, fabricate de propaganda rusă împreună cu rețeaua Șor”

18/09/20250
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
OPINIE

OPINII// Fadei Nagacevschi: „Moldova nu poate merge înainte prin frică și teroare”

17/09/20250
POLITICĂ

Adela Raileanu, deputat PSRM: „Poate le spunem pe 28 septembrie – scuzați, trântorilor, dar ați greșit țara?”

09/09/20250
POLITICĂ

VIDEO// Ion Ceban, sancționat de CEC pentru vizita în Italia. Edilul acuză presiuni politice din partea PAS

09/09/20250
ACTUAL

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avertizează asupra tentativelor de fraudă în numele instituției

05/09/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sandualegeriechipa lui ilan sordorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoiPASigor grosupolitiaCNASasigurare medicală

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE