Skip to content
vineri 26 septembrie 2025
ULTIMELE ȘTIRI
02/01/2025De astăzi, moneda de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc va fi euro 15/10/2024Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la „Casa Presei” după ce un panou electric a luat foc 17/02/2025Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat, în perioada săptămânii precedente, constituie circa 842,8 milioane lei 05/08/2025Bursă. Acţiunile Sinteza Oradea se apreciază cu 42% în trei şedinţe după ce compania a primit fonduri – Ziarul Financiar 14/11/2023Regele Charles își aniversează ziua de naștere prin lansarea unui nou proiect alimentar 25/03/2025Directorul Televiziunii publice Moldova1, Corneliu Durnescu, a demisionat 21/09/2023Procurorul general interimar a solicitat legislativului încuviințarea ridicării imunității deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi 20/09/2024Trei beneficiari de granturi au semnat contractele de finanțare. Aceștia urmează să implementeze proiecte investiționale în valoare de peste 5 milioane de dolari 19/04/2023Peste 5800 de cetățeni au apelat la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă în perioada sărbătorilor pascale. 7 persoane au fost intoxicate cu alcool 23/07/2023Nu vă riscaţi viaţa. La ce trebuie să fim atenți în momentul în care ne aruncăm în apă 03/10/2024Biscuiți fragezi de post, cu gem de căpșuni – cel mai simplu si versatil aluat 20/07/2023Ce să faci în cazul în care ai avut insolație. Sfaturi pentru primul ajutor în perioadele de căldură excesivă
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
ACTUAL
ACTUAL

Cum se făcea cozonacul în 1871. Ingredientul pe care gospodinele îl puneau pentru un gust deosebit

Redactor GenezaRedactor Geneza13/04/2023 8.6393 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Cozonacul este un preparat care nu lipsește niciodată de pe mesele de sărbători ale românilor. Are o istorie fascinantă, deși puțini o cunosc. Playtech Știri îți explică cum se făcea cozonacul în 1871. Rețeta a fost publicată în cartea de bucate „Buna menajeră”, a Ekaterinei Steriady, ce făcea parte din biblioteca personală a Regelui Carol I.

Istorie scurtă a cozonacului

Cozonacul este un fel de pâine dulce tradițională, populară în multe țări din Europa de Este, inclusiv în România, Bulgaria, Serbia și Ucraina. În ciuda faptului că se află întotdeauna pe mesele de sărbători, puține gospodine îi cunosc istoria. Rădăcinile acestui preparat se află în pâinea din antichitate, ce era considerată sacră.

În România, cozonacul este unul dintre preparatele de bază de Paște. Originile acestuia pot fi urmărite până la daci. Ei obișnuiau să gătească o pâine dulce ce purta denumirea „dacia”. Atunci, era preparată din făină, miere și nuci. De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, cozonacul transformându-se în forma pe care o știm astăzi.

În timpul Imperiului Otoman, rețeta de cozonac a fost influențată de bucătăria turcească și a presupus folosirea următoarelor ingrediente: zahăr, lapte și unt. În secolul al XIX-lea, cozonacul a devenit popular în România, fiind adesea servit la ocazii speciale, cum ar fi nunțile și botezurile.

Astăzi, cozonacul este o parte importantă a bucătăriei și culturii românești și este savurat de oameni de toate vârstele pe tot parcursul anului. Desertul pus pe mese în prezent poate să conțină ciocolată, stafide sau nuci. Cu toate acestea, rețeta tradițională include, de regulă, făină, zahăr, drojdie, lapte, ouă și, uneori, vanilie sau coajă de lămâie.

Cum se făcea cozonacul în 1871

Paștele este o sărbătoare foarte importantă pentru români, iar cozonacul nu lipsește de pe masa nimănui în această perioadă. Unele gospodine obișnuiesc să îl gătească cu o cruce sau alte simboluri religioase deasupra, făcând trimitere astfel la învierea lui Iisus Hristos. Este o tradiție consacrată în familiile ce practică anumite religii.

Cozonacul se prepară de obicei cu ingrediente de sezon, cum ar fi ouăle și fructele uscate, care sunt ușor de găsit în această perioadă a anului. Puține gospodine știu însă cum se gătea acest desert în perioada anilor 1870. Rețeta a fost dezvăluită în lucrarea „Buna menajeră” și presupune folosirea unui ingredient aparte, ce oferă savoare preparatului: untul.

„Buna menajeră” este o carte de bucate redactată de Ekaterina Steriady. A fost publicată în anul 1871 la Galați, în Tipografia Otto Bielig. Potrivit informațiilor furnizate de specialiștii care se ocupă de administrarea cărților, aceasta a făcut parte din biblioteca personală a Regelui Carol I.

Rețeta din „Buna menajeră”

„Pentru a prepara acest fel de cozonaci, se ia una oca de făină şi se amestecă cu una oca de lapte, 150 dramuri drojdie de bere, un gălbenuş de ou, mestecând-se până face spume, şi apoi se lasă de dospeşte de căldură.

Când aluatul va fi gata, să fie pregătite 75 gălbenuşuri bătute în oală cu jumătate de oca de zahăr, răzătură de la o lămâie, 10 dramuri apă de flori şi un păhărel de rom. Toate acestea, amestecate cu polonicul şi puse în covată, unde sunt puse 4 oca floare de făină şi împreună cu aluatul dospit şi sarea trebuitoare, începeţi a frământa adăugând o litră de lapte, apoi să fie pregătit 175 dramuri unt pe care-l veţi pune în aluat, oprind însă puţin pentru a unge covata cu mâinile.

Se frământă bine până face beşici, se lasă de dospeşte şi se unge o masă uscată cu unt, unde veţi aduna cozonacii. De voiţi împletiţi, se pune pe hârtie unsă, iar de nu, ungeţi tingirile şi-i puneţi în ele numai pe jumătate. Se lasă apoi de cresc până se umple tingirile, se ung cu ou pe deasupra şi se dau în cuptor”, arată un fragment din cartea de bucate „Buna menajeră” (1871).

Paștele este un moment de sărbătoare și de ospăț în România, iar cozonacul nu poate lipsi niciodată de pe mese. Este adesea servit alături de alte mâncăruri tradiționale, cum ar fi friptura de miel, drobul sau ouăle fierte și vopsite în diverse nuanțe.

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
ACTUAL

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avertizează asupra tentativelor de fraudă în numele instituției

05/09/20250
ACTUAL

Echipele de asistență medicală urgentă au deservit 15292 solicitări

02/09/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
POLITICĂ

Igor Grosu: „Vor fi lansate capturi de ecran false, fabricate de propaganda rusă împreună cu rețeaua Șor”

18/09/20250
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
OPINIE

OPINII// Fadei Nagacevschi: „Moldova nu poate merge înainte prin frică și teroare”

17/09/20250
POLITICĂ

Adela Raileanu, deputat PSRM: „Poate le spunem pe 28 septembrie – scuzați, trântorilor, dar ați greșit țara?”

09/09/20250
POLITICĂ

VIDEO// Ion Ceban, sancționat de CEC pentru vizita în Italia. Edilul acuză presiuni politice din partea PAS

09/09/20250
ACTUAL

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avertizează asupra tentativelor de fraudă în numele instituției

05/09/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sandualegeriechipa lui ilan sordorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoiPASigor grosupolitiaCNASasigurare medicală

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE