Skip to content
duminică 28 septembrie 2025
ULTIMELE ȘTIRI
04/07/2025„Il Tempo” – Summitul Moldova-UE din 4 iulie, între oportunitate istorică și criticile față de populismul progresist al guvernării Sandu 30/06/2025Ce trebuie să faci pe timp de furtună pentru a fi în siguranţă: Regula 30/30 te poate salva 20/12/2023Vizită de prezentare a sediului reconstruit al Sectorului Poliției de Frontieră Valea Mare 23/11/2023Totul despre miastenia gravis – boala care provoacă slăbiciune musculara 29/09/2023FOTO// Alte zeci de familii au beneficiat de capital matern, la inițiativa echipei lui Ilan Șor și a partidului “Șansă” 20/09/2023Proiectul privind desemnarea membrilor permanenți în cadrul Comisiei mixte de demarcare a frontierei de stat dintre Republica Moldova și Ucraina a fost aprobat  04/04/20239 factori care afectează rezultatele analizelor de sânge,respectarea anumitor reguli 16/10/2024Serviciul de apostilare a actelor va fi posibil și pe telefonul mobil 09/01/2024Ilan Șor: ”Guvernarea PAS iarăși a eșuat în lupta cu consecințele ninsorii” 21/11/2023Un conațional și un cetățean al Indiei sunt cercetați pentru deținerea și folosirea documentelor falsificate 17/11/2023Amprenta zilei de naștere – ce spune despre tine ziua din săptămână în care te-ai născut? Cele șapte daruri ale zilei de naștere 20/11/2023Alterările globulelor roșii contribuie la declanșarea lupusului
GENEZA
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
  • ACASĂ
  • POLITICĂ
  • ACTUAL
  • EXTERNE
  • SĂNĂTATE
  • PSIHOLOGIE
  • GRĂDINĂ ȘI CASĂ
  • REȚETE
  • TOATE
GENEZA
NUTRIȚIE
NUTRIȚIESĂNĂTATE

Alimentele care pot reprezenta o sursă importantă de vitamina D. Include-le în dieta ta zilnică

Redactor GenezaRedactor Geneza20/07/2023 1.2752 Minutes read0
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink

Beneficiile vitaminei D, un nutrient prezent în alimente precum stridiile, tonul, carnea de porc, somonul și tonul, gălbenușurile de ou, laptele vegetal sau sucul de portocale, sunt asociate cu oase și articulații puternice pentru a menține flexibilitatea, rezistența și calitatea optimă a masei osoase. La rândul său, ajută și la întărirea sistemului imunitar, precum și la prevenirea diferitelor boli. 

Potrivit unui studiu, suplimentele alimentare pe bază de vitamina D sunt legate de un risc de boli cardiovasculare mai mic. 

Consecințele deficitului de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate provoca unele probleme de sănătate, cum ar fi un risc crescut de osteoporoză. La asta se adaugă nivelurile scăzute de calciu din sânge, slăbiciunea și durerea musculară, bolile reumatice sau chiar osteomalacia, o afecțiune care se caracterizează prin înmuierea oaselor.

De asemenea, unele studii arată că persoanele care au deficit de vitamina D au șansă mai mare de a suferi de diabet, boli autoimune, tulburări cognitive, scleroză multiplă, unele tipuri de cancer, depresie sau hipertensiune arterială, cu toate acestea sunt necesare mai multe studii în acest sens. În orice caz, este extrem de important să știm că, deși deficiența de vitamina D nu este o problemă serioasă pentru marea majoritate a adulților, aceasta poate fi în anumite grupuri de populație, cum ar fi cei peste 65 de ani și copii.

Alimente bogate în vitamina D

Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) recomandă un aport minim de 600 UI (unități internaționale) /zi pentru copiii sub 18 ani, deși pot fi necesare până la 1.000. Pentru cei peste 18 ani, aportul minim este de 800 și poate fi nevoie de 1.500 sau 2.000 UI/zi. Aceste niveluri pot fi atinse printr-o serie de alimente, deși adevărul este că, după cum explică instituția, sunt rare.

Somon – 360 Ul.

Macrou – 345 Ul.

Conserve de sardine – 245 Ul.

Ton – 145 Ul.

Ouă – 20 UI.

Lapte fortificat – 100 – 200UI.

Ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamina D cu aproximativ 1100 UI. La rândul său, avocado se remarcă printre alimentele de origine vegetală care conțin vitamina D.

Cât trebuie să stai la soare pentru a-ți lua doza de vitamina D?

Timpul de expunere depinde de perioada anului, de timp și de culoarea pielii. Astfel, în ianuarie ar fi nevoie să fim expuși aproximativ două ore, în octombrie ar trebui 30 de minute și în lunile aprilie-august ar fi suficiente zece minute.

20 de minute de trei ori pe zi ar fi suficiente, scrie 20minutos.es.

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmailLink
Related posts
  • Related posts
  • More from author
LIFESTYLE

Beneficiile sparanghelulului pentru sănătate. Rețete savuroase, simple și ușor de pregătit

21/05/20250
ACTUAL

Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare

13/05/20250
ACTUAL

”Mișcați-vă pentru o viață lungă și sănătoasă” – este apelul de Ziua mondială a mișcării pentru sănătate

08/05/20250
Load more
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read also
POLITICĂ

Igor Grosu: „Vor fi lansate capturi de ecran false, fabricate de propaganda rusă împreună cu rețeaua Șor”

18/09/20250
ACTUAL

Noi detalii în cazul morții lui Anatol Fedoruța: scaun improvizat, funii și obiecte lăsate la locul tragediei ridică semne de întrebare

17/09/20250
OPINIE

OPINII// Fadei Nagacevschi: „Moldova nu poate merge înainte prin frică și teroare”

17/09/20250
POLITICĂ

Adela Raileanu, deputat PSRM: „Poate le spunem pe 28 septembrie – scuzați, trântorilor, dar ați greșit țara?”

09/09/20250
POLITICĂ

VIDEO// Ion Ceban, sancționat de CEC pentru vizita în Italia. Edilul acuză presiuni politice din partea PAS

09/09/20250
ACTUAL

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avertizează asupra tentativelor de fraudă în numele instituției

05/09/20250
Load more
  • Facebook
  • Telegram

# TRENDING

genezaMoldovaChișinăusănătatebeneficiiservicii medicalemaia sandualegeriechipa lui ilan sordorin receanMinisterul Sănătățiiorheiilan șorserviciul fiscal de statmihail popsoiPASigor grosupolitiaCNASasigurare medicală

© 2022 GENEZA.MD | TOATE DREPTURILE REZERVATE